Erityislapsiperheiden lauantai

Erityislapsiperheiden lauantai on Valpas-hankkeen* yhteistyössä Perheentalojen kanssa kehittämä konsepti, jonka tärkein tehtävä on saattaa yhteen paikalliset vammaisperheet sekä muut toimijat ja ammattilaiset, jotka työskentelevät perheiden kanssa. Näin päästään jakamaan vertaistukea ja tärkeää tietoa vammaisperheitä koskevista asioista. Erityislapsiperheiden lauantait sisältävät asiapitoista ohjelmaa vanhemmille, toimintaa lapsille sekä vapaamuotoista iltaohjelmaa ja yhdessäoloa vanhemmille. 

Erityislapsiperheiden lauantai järjestettiin ensimmäisen kerran Iisalmessa 10.11.2018, jonka jälkeen konsepti on valtakunnallistunut. Ensimmäistä erityislapsiperheiden lauantaita oli mukana järjestämässä Iisalmen perhekeskus Onni ja Ilona, Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry, Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö Vamlas ja Kehitysvammaisten Tukiliitto ry. Myöhemmin mukaan on tullut Leijonaemot ry ja Aksoni ry.

Erityislapsiperheiden lauantai ei tunne paikkakunta- tai diagnoosirajoja, joten tapahtumat on suunnattu kaikille erityislapsiperheille. Erityislapsiperheiden lauantaita voidaan järjestää Perheentaloissa tai missä tahansa muissa mahdollisimman esteettömissä tiloissa.

Erityislapsiperheiden lauantai on kevyt konsepti järjestää. Tavoitteena on, että mukana tapahtuman järjestämisessä on mahdollisimman monta paikallista toimijaa. Lisäksi valtakunnalliset järjestöt voivat halutessaan tarjota tukea tapahtuman järjestämiseen.


Esimerkki erityislapsiperheiden lauantaista:

Klo 10.00-10.30    Aamukahvit
Klo 10.30-11.30    Hyvän elämän palapeli -työpaja
Klo 11.30-12.30    Lounas
Klo 12.30-14.00    Hyvän elämän palapeli -työpaja jatkuu

Päivä on osallistujille maksuton. Lapsille on tiedossa mukavaa puuhaa lastenhoitajien vetämänä siksi ajaksi, kun vanhemmat paneutuvat Hyvän elämän palapeliin.

Klo 19.00-20.30 Keilausta
Klo 21.00-> Omakustanteinen illallinen ravintolassa

Päivän ja illan ohjelman voi suunnitella perheiden tarpeiden ja toiveiden mukaiseksi. Jaatinen ry tarjoaa tukea erityslapsiperheiden lauantain suunnitteluun ja Hyvän elämän palapeli -työpajan. Työpajan tarkoitus on tuoda perheille ja ammattilaisille tietoa ja tukea palvelusuunnittelusta, sekä sen tärkeydestä. Hyvän elämän palapelistä löytyy lisää tietoa sivulta:

www.jaatinen.info/tieto-tuki-vaikuttaminen/vaikuttamistyo/palvelusuunnittelu/

* (Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön koordinoima hanke, jossa Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry toimi yhteistyökumppanina. Hanke toteutui vuosina 2016-2018)

Kuvassa etualalla keltaiset keilapallot, taustalla lapsia ja aikuisia kesäisellä nurmikolla. Keilaamisvuorossa pyörätuolissa oleva lapsi.
Erityislasten lauantait tarjoavat mukavaa puuhaa niin lapsille kuin vanhemmillekin.
Kuvassa kaksi ihmistä hohtokeilaamassa.
Päivän päätteeksi vanhemmille on järjestetty tilaisuus vapaamuotoiseen yhdessäoloon.
Kuvassa leikkihuoneessa patjoilla makailevia lapsia ja heille satuhierontaa tekeviä aikuisia.
Lapsille on järjestetty muun muassa satuhierontaa.
Kuvassa pöytien ääreen powerpoint-esitystä kerääntyneitä aikuisia.
Vanhemmille on tarjolla asiatietoa ja vertaistukea.