Minua kuullaan -hanke (2018-2021)

Perhekeskusten kehittäminen on keskeinen osa lapsi- ja perhepalvelujen (LAPE-) muutosohjelmaa. Tavoite on uudistaa palvelut vastaamaan nykyistä paremmin lasten, nuorten ja perheiden tarpeita. Minua kuullaan -hanke toi vammaisten lasten ja heidän perheidensä äänen mukaan perhekeskusten palveluiden kehittämiseen (2018-2021). 

Hankkeessa koottiin tietoa, menetelmiä ja välineitä vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen, nuoren ja perheen kohtaamiseen lapsiperhepalveluissa ja palveluiden laadun kehittämiseen. Lue lisää Minua kuullaan -repusta, johon pääset tästä linkistä


Vammaisten lasten ja heidän perheidensä kohtaamiseen ja palveluiden järjestämiseen tarvitaan monenlaista erityisosaamista.

Minua kuullaan -hanke kutsui vammaiset lapset ja perheet mukaan perhekeskusten ja niiden palveluiden yhteiskehittämiseen yhdessä perhekeskusten työntekijöiden, järjestöjen ja muiden yhteistyöverkostojen kanssa. Jotta vammaisen lapsen oma ääni tulee kuulluksi, kokosimme ja kehitimme menetelmiä eri tavoin kommunikoivien lasten kuulemiseen ja mielipiteen ilmaisun tukemiseen.

Hankkeen aikana tuotettiin mm. palvelusuunnittelun laatukriteerit kaikkien perheiden kanssa toimivien tahojen käyttöön. Kokosimme myös jo olemassa olevia hyviä käytäntöjä perhekeskusten hyödynnettäviksi. Lue lisää Minua kuullaan -repusta, johon pääset tästä linkistä

Kuvassa piirretty nuori mies, joka heiluttaa kättään. Puhekuplassa kaksi hahmoa kättelevät toisiaan. Piirroksen pohjana on oikea nuori mies, joka kertoi että toivoisi että perhekeskuksissa hänet otettaisiin vastaan tervehtimällä reippaasti.
Kuvassa pyörätuolissa istuva tyttö, puhekuplassa pyörätuolissa tanssiva hahmo. Piirrostyttö perustuu oikeaan tyttöön, joka on kertonut että toivoisi musiikkia perhekeskuksiin.

Minua kuullaan -hanke oli valtakunnallinen. Tiivimpää yhteiskehittämistä toteutettiin kahdessa perhekeskuksessa, joista toinen sijaitsee Päijät-Hämeessä ja toinen pääkaupunkiseudulla.

Hanketta koordinoi Vammaisperheyhdistys Jaatinen ry. Hanke toteutettiin yhdessä Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön ja Kehitysvammaliiton kanssa. Minua kuullaan -hanke toimi yhteistyössä Lastensuojelun keskusliiton Perheet keskiöön! -koordinaatiohankkeen kanssa ja sai rahoituksensa Veikkaukselta. Hanke toimii ajalla  2018–2021.


Minua kuullaan -hankkeen logo
Veikkauksen logo